Kompanzasyon tanımından önce elektrik enerjisinin sanayinin olmazsa olmazı olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Elbette bu enerjinin verimli kullanılması gereklidir.
Üretilen Elektrik enerjisi, santral den çıkarak iletim dağıtım süresi boyunca iş yeri, sanayi vs alıcılara elektrik enerjisini kayıpsız bir şekilde iletilmesi gerekmektedir.
Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle beraber kullanılan makinalarda artış gözlenmektedir. fabrikalar, elektrik makineleri ve motorlar endüktif çalıştıklarından bağlandıkları şebekeye reaktif güç verirler.Fabrikaların yoğun bulunduğu sanayi bölgeleri göz önüne alındığında o bölgede bulunan konutların bu durumdan nasıl olumsuz etkileneceği açıktır.

Akım ve voltaj arasında normalde faz farkı olmaz. Faz farkının oluşması, reaktif güç oluşması demektir. Şebekedeki yüklerin (motor) çalışmaları sırasında oluşturdukları manyetik alan sayesinde akım sinyalinin ve voltaj sinyaline göre ±90 derecelik faz kayması oluşur. Bu olumsuz şartlardan dolayı aktif güç de azalma meydana gelerek verimliliğin düşmesine neden olur. Bu nedenlerden dolayı elektrik firmaları ve kurumların belirlemiş olduğu tüketim sınırının üzerinde olan tüketicilerden kullanılan reaktif güç bedelini de talep ederler. Bu da tüketici için elektrik enerji maliyetini yükseltir. Ve burada aktif gücün en yüksek seviyeye getirilip, güç faktörünün düzeltilmesi ve verimin en büyük halini alması ve Reaktif enerji bedelini ödemek durumunda kalmamak için kondansatörler tarafından yapılan işleme kompanzasyon denir.
Yorumlar
Yorum Gönder